1 Ekim 2011 Cumartesi

Arda Turan İspanyolları Gülmekten Kırdı Geçirdi...

Atletico Madrid'in reklam/tanıtım filminde takımın neşe kaynağı Arda Turan arkadaşlarını gülmekten krize soktu...İzleyin...

İhracat 100 milyar dolara dayandı



İhracat 100 milyar dolara dayandı

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), ihracatın Eylül’de gecen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 16.4 artarak 10.7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. İhracatta ile sekiz aydaki artış ise yüzde 21.7 artışla, 99.4 milyar dolara çıktı.

   Büyükekşi’nin Elazığ’da açıkladığı verilere göre son 12 aylık ihracat yüzde 18.8’lik artışla 130 milyar dolara ulaştı. Eylül ayında en fazla ihracatı 1.66 milyar dolarla otomotiv sektörü yaparken, kimyevi maddeler ve mamüller sektörü 1.3 milyar dolarla ikinci sırada, çelik sektörü ise 1.28 milyar dolarla üçüncü sırada yer aldı.
Aynı dönemde en fazla ihracat artışını ise yüzde 137 ile gemi ve yat sektörü, yüzde 87 ile süs bitkileri ve yüzde 72 ile de su ürünleri ve hayvansal mamüller sektörü sağladı. Büyükekşi, Avrupa Birliği’nde yaşanan sıkıntılara rağmen ihracatın artmaya devam ettiğini ancak hızının bir miktar aşağı geldiğini belirtti.Eylül ayında Almanya’ya ihracat yüzde 8, İtalya’ya yüzde 15, Fransa’ya yüzde 20, Ukrayna’ya yüzde 13, Belçika’ya yüzde 18i Romanya’ya da yüzde 11’lik artış kaydetti.Bu dönemde en fazla ihracat artışı sağlayan iller ise yüzde 49 ile Gaziantep, yüzde 32 ile Kocaeli ve yüzde 29 ile Ankara ve Manisa oldu.
Büyükekşi, dünyada 2008 yılında yaşanan krizden sonra alınan önlemlerin uzun vadeli olmaması nedeniyle küresel ekonomideki sorunların ortadan kalkmadığına dikkat çekerek, Avrupa’da yaşanan borç krizinin olumsuz etkilerine dikkat çekti.Büyükekşi, Avrupa’da önlemlerin bankaların kaynaklarının kurumasına ve bunun da büyümeyi negatif yönde etkileyebileceğini söyledi
DIŞARIDA HAVA MAALESEF SOĞUK
Büyükekşi, “Türkiye’nin son not artışıyla pozitif yönde ayrışmasına rağmen dışarıda maalesef soğuk bir hava var” dedi. TİM Başkanı Standard & Poors’un yaptığı not artışını beklediklerini, bunun geç kaldığını söyledi. Büyükekşi, kredi notunun yabancı para cinsinden de en kısa zamanda artırılması gerektiğini vurguladı.
DOLAR HEDEFİ 1.70 – 1.80 TL
Dışarıdaki belirsizlik durumunun, kur üzerinde yarattığı etkilerin Türkiye’yi de yatırımlar açısından nispeten olumsuz yansıdığını söyleyen Büyükekşi, “Kurlardaki dalgalanma, ithal girdiye ihtiyacı olan üreticileri olumsuz etkileyebilir. Biz her zaman rekabetçi döviz kurları talep ettik. Kurların yükselmesi ihracata destek, ithalata fren etkisi yapar. Endişemiz, dalga boyunun yüksekliği ve kurların hızlıca aşağı gitmesi. 1.70 – 1.80 TL arasında oluşacak bir
dolar kuru ihracata pozitif katkı yapacaktır” dedi.
MERKEZ BANKASI’NA TAM DESTEK
Merkez Bankası’nın kuru frenlemek için aldığı önlemleri desteklediklerini ifade eden Büyükekşi, munzam karşılıkların indirilmesi yönünde atılacak adımların doğru olduğunu söyledi.Büyükekşi, Merkez Bankası’nın not artırımı için önemli olan döviz rezervlerini yüksek tutması gerektiğini de belirtti.
Büyükekşi, Elazığ’ın elindeki büyük potansiyele rağmen Türkiye’nin toplam ihracatından aldığı payın yetersiz olduğunu ve bunun artırılması için ellerinden geleni yapacaklarını iletti.Türkiye’nin su ürünleri ihracatında sağladığı yüksek artışın, bu alanda özellikle alabalık üretiminde önemli bir potansiyele sahip Elazığ tarafından iyi kullanılacağına işaret etti.2010 yılındaki alabalık üretimi 14 bin ton olarak gerçekleşen Elazığ bu alanda Türkiye’nin lider kenti konumunda bulunuyor.
YERLİ OTOMOBİLİN ARKASINDAYIZ
Büyükekşi, Türkiye’de çok güçlü bir otomotiv sektörü bulunduğunu bu nedenle de yerli otomobil girişimine de destek verdiklerini açıkladı.
12 CAZİBE MERKEZİ ARASINDA
Toplantıda konuşan, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Şekerdağ, Elazığ’nn 12 cazibe merkezinden biri olduğuna dikkat çekerek yer altı, yerüstü kaynaklarıyla birlikte  tarım, hayvancılık ve su ürünleri konusunda önemli bir merkez olduğunu ve bölgenin yatırım açısından önemli bir il olduğunu söyledi.
Şekerdağ, Elazığ’ın  bölgesel kalkınma açısından dördüncü bölgede yer alması ve ihracat odaklı ürün üretiminin ön plana çıkmasıyla cazibe merkezi olduğunu söyledi. 2010 yılında ihracat sıralamasında Türkiye’de 61’inci sırada yer aldığını hatırlatan Şekerdağ, üretimi Elazığ’da yapan ancak merkezi dışarıda bulunan şirketlerle birlikte Elazığ’ın 2010’daki ihracatının 200 milyon doları üzerinde gerçekleştiğini söyledi.
1 Ekim 2011, Hürriyet