4 Kasım 2010 Perşembe

Görme Engelliler İçin Umut Işığı

ALMANYA'nın Tübingen Üniversitesi'nde yürütülen bir pilot proje körler için umut ışığı oldu.


Görme engellilere umut ışığı
Almanya’nın Tübingen Üniversitesi’nde yürütülen bir pilot proje görme engelliler için umut ışığı oldu.

Kalıtsal olarak kör olan Finlandiyalı Miikka Terho’nun retinasının arkasına yapılan bir çip nakli, 46 yaşındaki hastanın kısmen görmesini sağladı. Terho, gözlerine takılan çipler sayesinde bir levha üzerine yazılı harfleri seçebildi ve saati görebildi. Retinanın arkasına yerleştirilen çip göze giren ışığı elektriksel itkilere dönüştürerek gözün arkasındaki optik sinir hücrelerine aktarıyor.


Meyveleri de seçebildi

Araştırmayı yürüten ekibin başında bulunan Profesör Eberhart Zrenner, çipin 11 hastada denendiğini söyledi. Hastalardan körlük dereceleri çok ileri olan bazıları yerleştirilen çipin bir etkisini görmezken, hastaların çoğu nesneleri seçebildi. En ileri sonuçların elde edildiği Miikka Terho adlı hasta, bir masanın üzerinde bulunan meyveleri, çatal bıçak takımını ve bir kupa fincanı ayırt edebildi. Saatin kaç olduğunu da görebilen Terho, gri rengin yedi farklı tonunu da ayırt etti.


Tübingen Üniversitesi'nde projenin başkanı, bilim adamı Eberhart Zrenner; "Gözün retina kısmına yerleştirilen bir çip sayesinde görme engelli kişiler tekrar görme yetilerini kazanabiliyorlar" dedi.
Şu anda proje kapsamında üç kişi üzerinde yürütülen araştırmada kişiler parmak büyüklüğündeki harfleri tanıyabiliyor ya da masa üzerindeki nesneleri düzenleyebiliyor. 'Proceedings of the Royal Society B' dergisinde çıkan haberde kalıtsal retinadan kaynaklanan 'Retinitis pigmentosa' hastalığına yakalanan kişiler projenin başarıyla sonuçlanmasının ardından tekrar görebilecekler. Alman Göz Doktorları Birliği, Almanya genelinde 40 bine yakın kişinin bu hastalıkla mücadele ettiğini duyurdu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder