21 Aralık 2010 Salı

Bakterilerle İttifak

Japonya'da bir araştırmacının soya fasulyesinden elde ettiği yeni bir bakteri, su temizliğinde umut oldu.

Yayına Giriş: 19.12.2010 14:02:31
Güncelleme: 19.12.2010 15:38:04
 

Geleceğimiz, en büyük düşmanımız bakterilerin elinde... Dünyada birçok ülke, temizlik ihalelerini bakterilere veriyor. Japonya'da bir araştırmacının soya fasulyesinden elde ettiği yeni bir bakteri, uzakdoğu ülkelerinde su arıtma için ümit oldu.
Japon araştırmacı Keiko Sakamato, çevresindeki dereler aşırı kirlenip çocukların sağlığını tehdit eder hale gelince "Bir şey yapmalı" diyerek yola çıktı. Ve çözüm soya fasulyesinden yapılan geleneksel bir Japon yemeğinden geldi.
Sakamato, soyadaki "natto" bakterilerinin suyu kirleten organik maddeleri temizleme ve amonyak gibi suda çözünen maddeleri ayrıştırma özelliğini fark etti.
Fakat bu bakteriler yetersiz kalınca, Sakamato yeni bir bakteri avına çıktı. Dağlardan, ormanlardan ve nehirlerden bakteri örnekleri toplayan Sakamato, 7 yıl boyunca bakterileri evindeki atık sularda test etti.
Ve Sonunda Amacına Ulaştı...
Bulduğu bakteri türünü, tuğlaya benzeyen bloklara çevirmeyi başaran Sakamato, buluşunu satmak için 10 yıl önce bir şirket kurdu. Şimdi yanında 30 kişiyi çalıştırıyor, satışlardan yılda 2 buçuk milyon dolar kazanıyor.
Sakamato'nun blokları, evlerden başka Japonya'da 50 göletin temizlenmesinde de kullanılıyor.
Uzakdoğudan Büyük İlgi...
Uzakdoğuda birçok ülkeden Sakamato'ya sipariş yağıyor. Malezya ve Hindistan çoktan bu buluşu kullanmaya başlamış.
Sakamato'nun hedefi ise çok büyük. Buluşuyla dünyadaki suları temizlemek isteyen araştırmacı, sonunda okyanusların temizlenmesini amaçlıyor.

Tıbbi Sülükler Dengeyi Koruyor

Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin en önemli tıbbi sülük rezervlerine sahip olduğu, tıbbi sülüklerin aynı zamanda doğal dengeyi sağladığı bildirildi.
Kaynak: TRT Haber
Yayına Giriş: 20.12.2010 13:11:21
Güncelleme: 20.12.2010 13:13:36

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, yaptığı açıklamada, tıbbi sülüklerin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti. Tıbbi sülüklerin çok uzun yıllardan beri, Anadolu’da kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olduğuna işaret eden Ayan, genellikle kangren, damar tıkanıklıkları, romatizma, eklem ağrıları, kan dolaşımı, varis, hemoroid, felç, kısmi felç, göz tansiyonu ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisinde geleneksel olarak kullanıldıklarını belirtti.
Kızılırmak Deltası’nın, Türkiye’nin en önemli tıbbi sülük rezervlerine sahip olduğunu söyleyen Ayan, zengin bitki ve hayvan varlığı ile doğal bir açık hava laboratuvarı olan Kızılırmak Deltası’ndaki sulak alanlarda yaşayan tıbbi sülüklerin, ekolojik dengenin korunmasında da önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.
Ayan, Deltada bulunan ’’Hirudo Medicinalis ve Hirudo Verbana’’ türü tıbbi sülüklerin, neslinin korunabilmesi ve sürdürülebilir bir şekilde ticaretine devam edilebilmesinin önem taşıdığına dikkati çekerek, ’’Tıbbi sülüklerin deltadaki doğal yaşam açısından da varlıkları çok önemlidir.
Sülükler, manda, sığır ve atların kış sezonu boyunca ahırda kalmalarından kaynaklanan hastalıklarını, vücutlarına yapışıp kanlarını emerek tedavi ediyor. Aynı zamanda sülükler balık, kurbağa ve kuşlar için de önemli bir besin kaynağıdır. Bu açıdan tıbbı sülükler deltanın doğal dengesini sağlıyor’’ dedi.
Kızılırmak Deltası’ndaki tıbbi sülüklerinin varlığının korunması ve ticaretine ilişkin kurallara uyulmasının önem taşıdığını vurgulayan Ayan, sulak alanlarda sülük toplama öncesi ve sonrası popülasyon takibinin yapılarak, belirlenen tarihlerde toplanmasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret etti.

16 Aralık 2010 Perşembe

SGK Çalışanından Örnek Davranış

Tarih ve Kaynak: 14 Aralık 2010, aktifhaber
Masasında unutulan parayı olduğu gibi parayı unutan vatandaşa teslim etti.
Karabük'ün Eflani İlçesi'nde çiftçilik yapan 55 yaşındaki Tahsin Kaplan, bankadan borçlarını ödemek için çektiği 13 bin lirayı, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Karabük İl Müdürlüğü Halkla İlişkiler Sorumlusu Vasfi Arık'ın masasında unuttu. Vasfi Arık, Tahsin Kaplan'a telefondan ulaşarak parayı teslim etti.

Eflani'de çiftçilik yapan 8 çocuk babası Tahsin Kaplan, bir süre önce borçlarını ödemek için bankadan 13 bin lira çekti. Tahsin Kaplan, SGK Karabük İl Müdürlüğü'ne gelerek borç yapılandırması ile ilgili bilgi almak için Halkla İlişkiler Sorumlusu Vasfi Arık ile görüştü. 13 bin lirasının bulunduğu cüzdanını Vasfi Arık'ın masasında unutan Tahsin Kaplan kurumdan ayrıldı. Masasındaki cüzdanı fark eden Vasfi Arık, cüzdandaki telefon numarasından Tahsin Kaplan'a ulaştı. Hemen kuruma gelen Tahsin Kaplan cüzdanını alırken, Vasfi Arık'a bin TL vermek istedi. Vasfi Arık para kabul etmeyince Tahsin Taplan, hindi hediye etmek istedi. Vasfi Arık bu hediyeyi de kabul etmezken, kendisi için teşekkürün yeterli olduğunu söyledi.

Tahsin Kaplan memura teşekkür ederek, "TC kimlik numaramı gösterirken cüzdanı masanın kenarında bırakıp gitmişim. Arkadaş telefonla arayarak cüzdanımın kendisinde olduğunu söyledi. Cüzdanımın yanımda olduğunu sanıyordum. Hemen arkadaşın yanına gittim. Parayı teslim etti. Çok mutlu oldum. Kendisine bin lira para vermek istedim ama kendisi kabul etmedi. Bunun üzerine hindi vermek istedim onu da kabul etmedi, 'duaların yeter' dedi. Kendisinden Allah razı olsun" dedi.


Ağaçtan Kemik Olur Mu Demeyin

Tarih ve Kaynak: 15 Aralık 2010 Çarşamba, TRT Haber

Evet olur... Ağaçtan yapay kemik elde edildi... Buluşun, 10 yıl içinde insanların hizmetine sunulması, ortopedi alanında devrim yaratması bekleniyor

İtalya’da bir grup araştırmacı, yapay kemik yapımı için bahçe mobilyaları yapımında da kullanılan rattan ağacını seçti. Ağaç, laboratuvarda 5 aşamalı kimyasal işlemle dişlerin ve kemiğin ana maddesi hidroksiapaptite dönüştürüldü.

İki özel fırın ve yüksek basınçlı reaktördeki uygulanan yöntem bir hafta sürdü.

İlk aşamada rattan ağacı, oksijensiz ortamda bin derecede pişirildi. Yüksek derecedeki ısı ağacı kurşun kalemlerde bulunan karbona dönüştürdü.

Kalsiyum buharı ve oksijenle reaksiyona giren karbon daha sonra kalsiyum oksite dönüştü.

Kalsiyum oksit, otoklav adı verilen yüksek reaktörde 3 gün boyunca yüksek basınca tabi tutuldu.

Sonuçta orijinal ham ağacı içeren yapıya sahip olan beyaz bileşik ortaya çıktı.

Koyunda Denendi, Sonuç Başarılı Ürün, bir koyunun bacağına kemik naklinde kullanıldı ve başarılı sonuç alındı. Vücuttaki kemik hücreleri, yapay kemiğin çevresini doldurdu.

Doktorlar, tamamen doğal maddeden üretildiği için vücudun bu yapay kemiği reddetmeyeceğini düşünüyor.

Ağaçtan elde edilen yapay kemiğin insanlar üzerinde kullanılacak hale gelebilmesi için en az 10 yıl gerektiği belirtiliyor.