Kaynak: TRT Haber
Yayına Giriş: 20.12.2010 13:11:21
Güncelleme: 20.12.2010 13:13:36
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Kemal Ayan, yaptığı açıklamada, tıbbi sülüklerin birçok hastalığın tedavisinde kullanıldığına dikkat çekti. Tıbbi sülüklerin çok uzun yıllardan beri, Anadolu’da kullanılan geleneksel tedavi yöntemlerinden biri olduğuna işaret eden Ayan, genellikle kangren, damar tıkanıklıkları, romatizma, eklem ağrıları, kan dolaşımı, varis, hemoroid, felç, kısmi felç, göz tansiyonu ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisinde geleneksel olarak kullanıldıklarını belirtti.
Kızılırmak Deltası’nın, Türkiye’nin en önemli tıbbi sülük rezervlerine sahip olduğunu söyleyen Ayan, zengin bitki ve hayvan varlığı ile doğal bir açık hava laboratuvarı olan Kızılırmak Deltası’ndaki sulak alanlarda yaşayan tıbbi sülüklerin, ekolojik dengenin korunmasında da önemli bir rol üstlendiğini vurguladı.
Ayan, Deltada bulunan ’’Hirudo Medicinalis ve Hirudo Verbana’’ türü tıbbi sülüklerin, neslinin korunabilmesi ve sürdürülebilir bir şekilde ticaretine devam edilebilmesinin önem taşıdığına dikkati çekerek, ’’Tıbbi sülüklerin deltadaki doğal yaşam açısından da varlıkları çok önemlidir.
Sülükler, manda, sığır ve atların kış sezonu boyunca ahırda kalmalarından kaynaklanan hastalıklarını, vücutlarına yapışıp kanlarını emerek tedavi ediyor. Aynı zamanda sülükler balık, kurbağa ve kuşlar için de önemli bir besin kaynağıdır. Bu açıdan tıbbı sülükler deltanın doğal dengesini sağlıyor’’ dedi.
Kızılırmak Deltası’ndaki tıbbi sülüklerinin varlığının korunması ve ticaretine ilişkin kurallara uyulmasının önem taşıdığını vurgulayan Ayan, sulak alanlarda sülük toplama öncesi ve sonrası popülasyon takibinin yapılarak, belirlenen tarihlerde toplanmasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret etti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder