Tunus’ta seçimin kesin olmayan sonuçlarına göre meclisin yüzde 44’ü kadın olacak.
Bu oran ABD ve Türkiye’nin önünde... Seçimin galibi Ennahda Partisi’nin meclis başkan adayı da bir kadın...
Arap Baharı’nın başladığı ülke Tunus’ta hafta sonu yapılan ilk demokratik seçimlerin resmi olmayan sonuçlarına göre sandıktan zaferle çıkan isim ‘İslamcı’ Ennahda Partisi oldu. Ancak Ennahda, 1956’da bağımsız olmasından beri laik bir sisteme sahip olan Tunus’un radikal İslam’a kayabileceğinden endişelenenleri şaşırtacak bir adım attı. Muhalifleri “ılımlı” olduğuna ikna etmeye çalışan ve Türkiye’den AK Parti’yi örnek aldığını söyleyen Ennahda, meclis başkanlığına bir kadını aday gösterdi. 47 yaşındaki eczacı Suad Abdürrahim adaylığını, “Benim gibi, liberal, başörtü kullanmayan birinin öne çıkarılması herkes için güvencedir” sözleri ile yorumladı.
Meclise kadın kotası
Tunus’ta mayısta çıkarılan bir yasa ile partilere milletvekili adaylarının en az yarısının kadın olması şartı getirilmişti. Ennahda da aday listesinde diğer partilerden daha fazla kadına yer vermişti. Diğer partilerin oy oranları ve adayları da göz önüne alındığında Tunus’un yeni meclisinin yüzde 44’ünün kadın vekillerden oluşacağı tahmin ediliyor. Tunus böylece, bu oranın yüzde 14 olduğu Türkiye ve yüzde 17 olduğu ABD’yi bir hayli geride bırakacak. Ennahda yetkilileri ayrıca, kadınları başörtü takmaya zorlamayacakları, turizmi ve bikini giyilmesini engellemeyeceklerini, alkolü yasaklamayacaklarını söylüyor.
‘İslami feminizm olur mu?’
Ennahda’nın kadınlara bu kadar büyük bir yer vermesi “İslami Feminizm” tartışmasını da beraberinde getirdi. Oxford Üniversitesi’nden Monica Marks, New York Times gazetesi için yazdığı makalede “İslamcılık ve feminizm birlikte yaşayabilir mi” sorusunu sordu. Ennahda’nın kadın adaylarından 46’sı ile görüşen Marks, kocaları, kardeşleri, oğulları İslamcı oldukları gerekçesi ile hapse atılırken bu kadınların siyaset yapabileceklerini keşfettiklerini aktardı. Marks’a göre başörtüsü taktıkları ya da aileleri Ennahda üyesi olduğu için ayrımcılığa maruz kalan kadınlar politikaya atılmaya karar verdi. Marks çoğunun iyi eğitimli, doktora yapmış kişiler olduğunu ve seslerini duyuracaklarını söyledi. Marks, Tunus’ta diğer Arap ülkelerine göre kadınların daha fazla katılımcı olduğunu da hatırlattı. ( Devamı İçin Kaynağa Başvurunuz...)
28 Ekim 2011, Milliyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder