4 Ekim 2011 Salı

Nükleere karşı 'Güneş Hareketi'

Nükleer santral kurulması planlanan Mersin'de Makina Mühendisleri Odası, 1997 yılından bu yana güneş enerjisinin etkin kullanımı konusuna dikkat çekmek için kentte çeşitli etkinlikler düzenliyor
Dünya hızla kirleniyor, doğa yavaş yavaş yok oluyor, zehir solumadan, hormonlu ve zehirli gıdalar yemeden artık yaşamak mümkün değil. Küresel ısınmanın arttığı bütün dünyada, iklim felaketlerinin sayısının ve derecesinin arttığı, buzulların eridiği, ekosistemlerin olumsuz etkilendiği kaçınılmaz olarak görülebilen bir gerçektir.
Hiç mi umut yok?
Hayatın kaynağı olan Güneş her yıl dünyaya 219.000 milyar kilowattsaat (kwh) enerji gönderiyor. Bu enerji günümüzde dünyada tüketilen enerjinin tam 2500 katı. Türkiye yılda 2.640 saat güneş alıyor. Bu güneş enerjisinin toplam gücü 1.3 milyar ton petrole eşdeğer.
Enerjide dışa bağımlılığımızın azaltılması, yurt dışına kaynak aktaran nükleer santrallerle değil, yerli, yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarını geliştirmeyi ve yaygınlaştırmayı da amaçlayan; uzun, verimli ve kalıcı ulusal enerji politikalarının yürürlüğe sokulması ve devam ettirilmesi ile mümkündür.
Dünyamızda enerji ihtiyacı her yıl yaklaşık %4-5 oranında artmaktadır. Buna karşılık, bu ihtiyacı karşılayan fosil yakıt rezervi ise çok daha hızlı bir şekilde azalmaktadır. En iyimser tahminler bile önümüzdeki 50 yıl içinde petrol rezervlerinin büyük ölçüde tükeneceğini ve ihtiyacı karşılayamayacağını göstermektedir.
Yeryüzüne her sene düsen güneş ısınım enerjisi, yeryüzünde şimdiye kadar belirlenmiş olan fosil yakıt haznelerinin yaklaşık 160 katı olduğu unutulmamalıdır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının maliyetleri fosil kökenli yakıtlara göre daha azdır, yenilenebilir olduklarından dolayı tükenmezler ve konvansiyonel yakıtların aksine çevre ve insan sağlığı için önemli bir tehdit oluşturmazlar.
Nükleer Santral yapılması planlanan bölgemizde düzenleyeceğimiz, 5.Güneş Enerjisi Sistemleri ve Sempozyumu ile Güneşin ve enerjisinin ön plana çıkmasını sağlamak, desteklemek ve savunmak son derece anlamlı ve önemlidir.
Sempozyum süresince Mersin Cumhuriyet meydanında gerçekleştirilecek ve ülkemizin önde gelen birçok firma ve kuruluşlarının katılacağı sergimizde, firma ve kuruluşlar en son teknoloji ürünlerini halka tanıtacak, öte yandan sergi alanında çeşitli kültür- sanat etkinlikleri de gerçekleştirilecek, Güneş arabaları, Hidrojen arabaları sergilenecektir.
4 Ekim 2011, Posta

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder