18 Kasım 2011 Cuma

ODTÜ'lü genetikçilerin büyük başarısı

ODTÜ’nün genetik mühendisler takımı, kimyasal sinyallere insan hücresi gibi tepkiler verebilen "canlı makineler" yapmaya olanak tanıyan "Mining for BioBricks" isimli yazılımlarıyla, ABD’de MIT’nin düzenlediği uluslararası proje yarışmasında, dünya ikincisi oldu. 
107 takım arasından )
AA muhabirine bilgi veren ODTÜ Enformatik Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yeşim Aydın Son, sentetik biyoloji alanının, ABD Devlet Başkanı Barack Obama’nın da gelecek vadeden 10 önemli bilimsel araştırma alanından biri olarak işaret ettiğini belirterek, bilim üssü olarak kabul edilen MIT’nin de bu alanda 2003 yılından bu yana International Genetically Engineered Machines (iGEM) adıyla uluslararası bir yarışma düzenlediğini anlattı.

Yrd. Doç. Dr. Son, yarışmanın ana amacını, standardize edilmiş sentetik DNA parçalarını kullanarak biyolojik sistemlerin tasarlanması ve tasarlanan fonksiyonel sentetik elementlerin hücre içine aktarılarak işletilmesi olarak özetledi. Yarışmaya katılacak tüm ekiplerin bu yazılımı kullanarak canlı makineler geliştirdiklerini bildiren Son, ODTÜ Enformatik Enstitüsü tarafından internet üzerinden sunulan bir program olarak geliştirilen "Mining for BioBricks" programının, sentetik biyolojistlerin moleküler makineleri genetik olarak tasarlamalarını hızlandıracağını belirtti.
Haberin Kaynaktaki Devamı İçin Tıklayınız...
Fotoğraf Kaynağı: CanlıBilimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder