Yayına Giriş: 19.12.2010 14:02:31
Güncelleme: 19.12.2010 15:38:04
Geleceğimiz, en büyük düşmanımız bakterilerin elinde... Dünyada birçok ülke, temizlik ihalelerini bakterilere veriyor. Japonya'da bir araştırmacının soya fasulyesinden elde ettiği yeni bir bakteri, uzakdoğu ülkelerinde su arıtma için ümit oldu.
Japon araştırmacı Keiko Sakamato, çevresindeki dereler aşırı kirlenip çocukların sağlığını tehdit eder hale gelince "Bir şey yapmalı" diyerek yola çıktı. Ve çözüm soya fasulyesinden yapılan geleneksel bir Japon yemeğinden geldi.
Sakamato, soyadaki "natto" bakterilerinin suyu kirleten organik maddeleri temizleme ve amonyak gibi suda çözünen maddeleri ayrıştırma özelliğini fark etti.
Fakat bu bakteriler yetersiz kalınca, Sakamato yeni bir bakteri avına çıktı. Dağlardan, ormanlardan ve nehirlerden bakteri örnekleri toplayan Sakamato, 7 yıl boyunca bakterileri evindeki atık sularda test etti.
Ve Sonunda Amacına Ulaştı...
Bulduğu bakteri türünü, tuğlaya benzeyen bloklara çevirmeyi başaran Sakamato, buluşunu satmak için 10 yıl önce bir şirket kurdu. Şimdi yanında 30 kişiyi çalıştırıyor, satışlardan yılda 2 buçuk milyon dolar kazanıyor.
Sakamato'nun blokları, evlerden başka Japonya'da 50 göletin temizlenmesinde de kullanılıyor.
Uzakdoğudan Büyük İlgi...
Uzakdoğuda birçok ülkeden Sakamato'ya sipariş yağıyor. Malezya ve Hindistan çoktan bu buluşu kullanmaya başlamış.
Sakamato'nun hedefi ise çok büyük. Buluşuyla dünyadaki suları temizlemek isteyen araştırmacı, sonunda okyanusların temizlenmesini amaçlıyor.